De “European Boxwood and Topiary Society” afdeling Nederland.

Voor Nederland kortweg: De Nederlandse Buxusclub.

Visie
De Europese Buxus en Topiary Society (EBTS) zet zich in stimuleren en innoveren van teelt en kennis van Buxus en Topiary (vormsnoei) en stimuleert daartoe historisch en wetenschappelijk onderzoek.

Doelstellingen
De visie concreet te vertalen naar publicaties, promoties, tentoonstellingen, historisch en wetenschappelijk onderzoek en via samenwerking en uitwisseling in Europees verband hierop de aandacht te vestigen tijdens conferenties en (tuin)bezoeken, specifieke bijeenkomsten en andere  gerichte activiteiten.

 Organisatie
Oorspronkelijk werd de internationale vereniging gevormd in het Verenigd Koninkrijk in 1996 en werd deze geregistreerd als een formeel erkend Europees orgaan als EBTS Europa. Later werden in Brussel (in 2008) de statuten voor een “Association Internationale sans maar lucratif” (AISBL), ingeschreven. Er zijn nieuwe contacten met relaties in Italië, Portugal en Spanje ook wereldwijd worden nieuwe banden aangehaald onder andere in Australië, Zuid-Afrika en Japan.  

Elke landelijke afdeling kent haar eigen verantwoordelijk voor de eigen (non-profit) organisatie en de leden betalen een jaarlijkse vergoeding aan de eigen landelijke afdeling, waarmee wordt bijgedragen in de kosten van de vereniging.

De Nederlandse afdeling 

Secretariaat: 

Hans de Roos, Keetzijde 14, 1135 VX Edam. E-mail: h.deroos@quicknet.nl

 Penningmeester: 

Renzo Niehof, G. Boelmanweg 41, 9945 RG Wagenborgen. E-mail niehof@buxushof.nl 

Bankrekeningnummer:  NL51 RABO 0329 1985 13

 De leden 

Internatonaal bestaan de leden uit tuinhistorici, schrijvers, tuinontwerpers, wetenschappers, boomkwekers, eigenaren van grote en kleine particuliere tuinen, groenprofessionals en groenliefhebbers. Zij vormen samen de ruggengraat van de hele cultuur van het tuinen. 

De Topiarius 

De Topiarius is het jaarlijkse tijdschrift dat gratis wordt afgegeven aan alle leden van EBTS in Europa. Het tijdschrift bevat altijd weer een diversiteit aan artikelen over tuinonderhoud en tuintechniek, historische beschrijvingen en tal van publicaties over tuingerelateerde onderwerpen en natuurlijk foto’s en beschrijvingen van tuinbezoeken in de verschillende landen. De landelijke afdelingen betalen voor de afname van de Topiarius voor hun leden een kostendekkende bijdrage.

De verenigingsgeschiedenis 

De internationale buxusvereniging vindt zijn oorsprong in het gebruik van de Buxus Sempervirens in onze tuinen en de internationaal gebleken belangstelling. Al vele eeuwen vormt de Buxus Sempervirens het basisplantmateriaal voor tuinen van paleizen, bij statige herenhuizen en in tuinen van landelijke gelegen huizen. De geschiedenis ervan gaat terug tot in de Romeinse tijd.

 De belangstelling voor tuinen en de inrichting ervan en vooral ook de toepassing van de Buxusplant kende door de eeuwen heen perioden van bloei en verval, vaak samenvallend met perioden van voorspoed en groeiende welvaart of juist neergaande periode van armoede en recessie.  

De grandeur van de grote kasteeltuinen, met de weelderige aanleg in klassieke vormen met haagjes en vormsnoei vergt naast gedegen vakmanschap vanzelfsprekend ook uitzonderlijk veel en vooral arbeidsintensief onderhoud. De instandhouding van de grote kasteeltuinen laat dan ook perioden zien van bloei en uitbundigheid, maar zeker ook van verval en teruggang naar minder arbeidsintensieve tuininrichtingen.

 De fotovoorbeelden geven een impressie van de omvang en de arbeidsintensiviteit van dergelijke klassieke formele tuinen, waarin de Buxus Sempervirens door de vanouds bekende snoeimogelijkheden onmiskenbaar het basis plantmateriaal vormde. 

De recessie van eind jaren ‘20 en later in de jaren ’60 van de 20e eeuw verdween de Buxus Sempervirens meer en meer uit de Europese tuinen en raakte de toepassing van de Buxus in de vergetelheid. Diverse generaties hebben nog slechts vage herinneringen aan de buxustuin uit grootmoederstijd. Eerst eind van de jaren ’70 van de 20e eeuw ontstond een nieuwe periode waarin internationaal de belangstelling voor tuin en tuinaanleg sterk groeiden. In deze periode kwam ook de Buxus weer in beeld, vooral in de aanleg van hagen en later ook weer als plant voor vormsnoei. Kwekers zagen hierin nieuwe inspiratie voor de verdere ontwikkeling van aantrekkelijke Buxussoorten en door gerichte selectieve kweek kwamen er nieuwe aantrekkelijke verschijningsvormen (cultivars) van specifieke soorten.

 Voor de particuliere tuinen ontstonden nieuwe uitdagingen. Speciaal voor de vormsnoei lenen zich naast Buxus vooral ook cultivars van plantsoorten als Taxus (Taxus baccata), Hulst (Ilex aquifolium), Haagbeuk (Carpinus betulus) en Beuk (Fagus sylvatica) in zowel klassieke en nieuwe ontwerpen. Ook het toepassen van (metalen of gaaswerk) frames voor de leiden van klimop en clematis wint meer en meer aan populairiteit.

In de jaren ’90 ontstond in de Verenigde Staten van Amerika de eerste aansprekende echte “buxusvereniging” (American Boxwood Society, 1993), later in 1996 gevolgd door de oprichting van de Europese evenknie in de vorm van de European Boxwood and Topiary Society (kortweg: EBTS). De oprichting van deze verenigingen kwam voort uit een brede kring van enthousiaste tuinders, botanisten, kwekers, tuinontwerpers, landschapsarchitecten en tuinhistorici.

 Nederland geniet met haar boomkwekerijen grote bekendheid. Vrijwel alle grote parken en tuinen in het buitenland betrekken hun geselecteerde plantmateriaal zoals de Buxus uit Boskoop en omgeving. Op verzoek vanuit Engeland en België werd uiteindelijk in 1998 op initiatieven van Herman en Thea Geers (Boskoop) de Nederlandse afdeling opgericht. De vereniging wordt sindsdien getrokken door Renzo Niehof en Hans de Roos. In 2008 kon een overkoepelende internationale organisatie, de EBTS Europa, worden  gevormd, waarin de afdelingen zijn opgenomen uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Nederland en Duitsland.

De internationale vereniging richt zich op deelname aan internationaal belangrijke tuinfairs (festivals), zoals in Engeland de jaarlijkse Chelsea Flowershow en  de Hampton Court bloemenshows. In Nederland wordt (wanneer mogelijk) deelgenomen aan voorjaars- tuinshows (o.a. TuinIdee).  Daarnaast worden bijeenkomsten, vaak op uitgelezen locaties, georganiseerd inclusief  tuinrondleidingen vaak gecombineerd met lezingen. Daarbij komen vakspecialisten samen als botanici of gerenommeerde tuinarchitecten, landschapsarchitecten, evenals kwekers en andere leden van de vereniging. Hier worden tuin- en onderhoudservaringen en technieken onder de aanwezigen uitgewisseld en soms wordt ook (zoals in Frankrijk en Engeland) een veiling georganiseerd met als doel gelden in te zamelen voor de vereniging.

 Het internationale karakter van de vereniging en het aanzienlijke aantal leden dat de beschikking heeft over exclusieve particuliere (landschaps)tuinen, bestaat een schat aan mogelijkheden voor indrukwekkende tuinbezoeken op locaties die normaliter niet door de doorsnee tuinliefhebber kunnen worden bezocht.

Een gelukkig tuinier…. Wil je een paar uur gelukkig zijn.. wordt dan een keer goed dronken! Wil een paar jaar gelukkig zijn.. treedt dan in het huwelijk. Wil je een leven lang gelukkig zijn… neem dan een Buxustuin.

Hans de Roos
Renzo Niehof