Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/vhosts/buxusclub.com/httpdocs/templates/as002038free/includes/includes.php on line 79
Buxusnieuws
21. 03. 21
posted by: Super User
Hits: 2539

Een opsteker voor onze Buxus

 
Geschreven op 09 maart 2021. - Nieuws, Tuinieren
buxus

Buxus heeft het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad. We zagen sterfte door een schimmelinfectie, ontsierende vraat door de buxusmotrups en kregen veel onjuiste informatie over de aanpak en gevolgen van al die kwalen. Het leidde ertoe dat veel buxusplanten op het containerpark belandden. Jammer.

Met SOSbuxusmot gebeurde heel wat onderzoek waardoor voortaan met kennis van zaken advies kan gegeven worden aan tuinliefhebbers. En nu is er ander positief en hoopvol nieuws.

 

Hoera voor BetterBuxus®

Wat gebeurt als passie, doorzetting en ondernemersbloed samenvloeien met wetenschappelijk onderzoek? Dan start een intensief veredelingsprogramma dat na 14 jaar een schimmelresistende buxushybride boven de doopvont houdt. 

14 jaar van geduldig selecteren en kiezen 

Had Didier Hermans van Herplant BVBA een glazen bol toen hij in 2007 in zee ging met ILVO om een schimmelresistente buxussoort te ontwikkelen? Zelf denkt hij van niet, het probleem van de schimmelziekte (Calonectria) was toen enorm en de idee om die plaag te bestrijden met een resistente soort in plaats van gewasbeschermingsmiddelen trok zijn interesse. Japanse buxussoorten bleken van nature beter bestand tegen de schimmel en dat was het vertrekpunt van het onderzoek. Didier vertelt: "Via mijn internationale contacten kon ik heel veel planten verzamelen met de juiste kenmerken om een veredelingsprogramma op te starten. En we hadden geluk, al vrij snel in het proces konden we enkele goede buxussoorten uitkiezen." De volgende uitdaging was om die genen te verankeren in een plant met een groeiwijze (struikvorm, bladvorm, bladkleur) die geschikt is voor de tuin. Na jaren hard werk is ook dat geslaagd. 

Biodiverse buxus 

In onze tuinen staat vooral Buxus sempervirens, terwijl er in het wild wereldwijd meer dan 100 verschillende soorten buxus zijn. Je zou bij wijze van spreken je tuin kunnen vullen met allemaal verschillende buxusstruiken. BetterBuxus® biedt vier kruisingen, elk voor een speciale toepassing. Zoek je een traaggroeiende buxus die je nauwelijks moet snoeien of een snelgroeiende voor bollen en wolken? Heb je interesse in een lage bodembedekkende buxus of eentje voor universeel gebruik? Je vindt ze in het assortiment van BetterBuxus®. "Onze planten zijn allemaal resistent tegen de schimmelziekte. De vier kruisingen hebben ook nog eens een andere genetische achtergrond, wat hen globaal sterker maakt tegen plagen." Er is nog een interessant neveneffect waargenomen. Didier: "We hebben proefondervindelijk vastgesteld dat deze kruisingen minder gesmaakt worden door de buxusmotrups. De planten zijn niet resistent te noemen, maar ze hebben beduidend minder last van vraat." Als dat geen goed nieuws is voor buxusliefhebbers.

Buxusambassadeurs 

BetterBuxus® is nog niet ruim verkrijgbaar, slechts 1 tuincentrum in België heeft de primeur. "We kiezen voor een rustige opstart en willen onze planten eerst door en door leren kennen. Die ervaring doen we op bij de aanplant van buxuspartijen in historische tuinen.", aldus Didier, die er een punt van maakt om gedegen advies te geven aan de buxusliefhebber. 

Nieuwsgierig?

Het vergt tijd om straffe en gezonde planten te kweken. Plan alvast je bezoek aan deze historische tuinen en lees meer over deze buxus, zijn veredeling en verzorging op  www.betterbuxus.be
 
21. 02. 28
posted by: Super User
Hits: 2944

Buxussoorten die minder gevoelig zijn voor de buxusmot

hogere tolerantie voor de buxusmot

 ingezonden door: Steven Oostendorp www.buxus-dokter.nl

Datum: 30 januari 2021

Bron: Herplant, PCS, ILVO

Leestijd: 4 minuten

 

 

Uit vele waarnemingen in tuinen en kwekerijen is gebleken dat er verschil is in gevoeligheid voor aantasting door de buxusmot bij de verschillende soorten buxus. Buxus sempervirens is de meest voorkomende buxussoort in de Europese tuinen. Hij is inheems in Europa en komt van nature niet voor in Azië, het oorsprongsgebied van de buxusmot. Gebleken is dat de Aziatische buxussoorten een hogere tolerantie hebben voor de buxusmot en dus minder schade ondervinden van deze rups. Soorten die van oorsprong uit Azië komen zijn o.a.:

Buxus microphylla Rococo Buxus microphylla var. Japonica Buxus microphylla koreana

 

Sterke winterplant
Mensen die op zoek zijn naar een sterke wintergroene plant kunnen de volgende keuzes in overweging nemen. Ze hebben dezelfde positieve eigenschappen van de “gewone buxus”: een mooie dichte vertakking, geschikt voor elke grondsoort, zelfs dichtgeslagen grond rond nieuwbouwwijken, wintergroen, groeit langzaam, makkelijk in vorm te snoeien, de takken houden hun flexibiliteit, breken niet snel af, daarom ideaal langs stoep of weg als afscheiding, sterke wortels en onderhoudsarm. Dit zijn duurzame en toekomstbestendige alternatieven

 

Eigenschappen buxus microphylla Rococo
De Japanse dwergbuxus is een bodem bedekkende struik met kleine frisgroene bladeren. Langzaam groeiend. Meer breed dan hoog. Wanneer je hem niet snoeit en vrij laat groeien wordt hij mooi bossig. Geschikt voor lage hagen, lage bollen, vak beplanting, laag wolkende hagen, blokvormen. Ook solitair komt hij mooi tot zijn recht. Ook geschikt als rotsplant. Goed bestand tegen schimmel en rups. Heeft wel behoefte aan extra voeding. Soms heeft hij een bronsachtige winterverkleuring wat je kunt voorkomen door in het najaar voeding te geven.

 Eigenschappen buxus microphylla var. Japonica
Buxus met geel groen rond blad, langzaam groeiend, groeit hoog en breed. Geschikt voor brede hagen en solitair als struik. Goed bestand tegen schimmel en rups.

  Eigenschappen buxus microphylla koreana
Laagblijvende compacte struik. Beter bestand tegen schimmel en rups. Hij bloeit in februari al met kleine geelgroen geurende bloemen, waardoor hij ook zeer welkom is voor bijen. In deze periode is er voor bijen weinig voedsel te vinden, dus juist dan een welkome bijdrage. Soms heeft hij een lichte bronskleurige winterverkleuring. Dit is een natuurlijk proces. In het voorjaar komt de groene kleur weer terug. Wil je dit liever niet, dan kun je in het najaar wat meer voeding geven.

 

 Conclusie
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de buxusrups een grote voorliefde heeft voor de buxus sempervirens (dit is juist de soort die je in de Europese tuinen terugvindt).

Uit de praktijk en het zelfde onderzoek is gebleken dat de Aziatische soorten minder of nauwelijks zijn aangetast.

Op deze buxussoorten worden weinig levende rupsen of poppen aangetroffen. Van de aanwezige rupsen overleeft slechts een klein percentage. Dat betekent dat deze buxussoorten mooi groen blijft en je nauwelijks schade ziet van de rupsenvraat. Plant en rups zijn in evenwicht met elkaar, co-evolutie.

Hierdoor zijn deze Aziatische soorten zeer geschikt om in de tuinen te planten.

Het onderzoek is uitgevoerd in 2019 en 2020 in Belgie door Didier Hermans (Herplant), Hannne Denaeghel (PCS) en Jochem Bonte (ILVO)