SOS buxusmot

21. 03. 21
posted by: Super User
Hits: 2433

ZIET U AL EEN RUPSJE?

Nieuwsflits april 2021 door "De buxusdokter"

 

Beste Renzo

In november hebben de jonge rupsen een omhulsel gesponnen tussen buxusblaadjes, in die cocon brengen ze de koude wintermaanden door. Wanneer het geleidelijk warmer wordt in het voorjaar, komen de overwinterde rupsen uit hun spinsel. Ze zijn 1 tot 2 cm lang. De vraatschade door deze kleine rupsen is beperkt. Naarmate ze vervellen en groter worden, worden ze vraatzuchtiger. Dan moet je ingrijpen. Dat moment wordt begin april verwacht.

 

Wat kunt u nu doen?

Controleer vanaf nu regelmatig uw buxusplanten op de aanwezigheid van rupsen. Als uw buxus vorig jaar september al behandelt heeft, is de kans groot dat u geen rupsen vindt. Naast het controleren kunt u de buxus een boost geven met een bemesting. Een gezonde plant herstelt sneller van vraatschade. Geef nooit meer voeding dan het aangegeven advies. Snoeien is ook een optie. Een groot deel van de rupsen belandt daarmee bij het snoeiafval. Doe het snoeiafval in een gesloten zak en gooi het weg in de grijze container.

 

Advies: Ziet u in april rupsen in de buxus? dan moet u die gaan behandelen. Dit kan verantwoord met de bacteriën van BUXUS PROTECT. Als de rups van de bladeren eet, vermenigvuldigen de bacteriën zich in hun maag en verstopt uiteindelijk. Gevolg hiervan is dat de rups niet meer eet en van de honger sterft. De feromoonval voor de buxusmot hoeft u nog niet op te hangen. Dat hoeft pas eind mei. We houden u op de hoogte.

 

SOSBUXUSMOT - Nieuwsflits maart 2021

 

Hallo, Zie jij al een rupsje?

Hier en daar komen de eerste rupsjes uit hun winterschuilplaats tevoorschijn. In november hebben de jonge rupsen een omhulsel gesponnen tussen buxusblaadjes, in die cocon brengen ze de koude wintermaanden door. Wanneer het geleidelijk warmer wordt in het voorjaar, komen de overwinterde rupsen uit hun spinsel. Ze zijn 1 tot 2 cm lang. De vraatschade door deze kleine rupsen is beperkt. Naarmate ze vervellen en groter worden, worden ze vraatzuchtiger. Dan moet je ingrijpen. Dat moment wordt eind maart verwacht. We houden je op de hoogte.  

Wat kun je nu doen?Controleer vanaf nu regelmatig én grondig je buxusplanten op de aanwezigheid van rupsen. We adviseren om voorlopig geen gewasbeschermingsmiddelen toe te passen, de temperatuur is te laag voor een efficiënte werking. Wel kan je intussen de buxus een boost geven met een bemesting. Een gezonde plant herstelt sneller van vraatschade. Snoeien is ook een optie. Een groot deel van de rupsen belandt daarmee bij het snoeiafval. Doe het snoeiafval in een gesloten zak en breng het zo snel mogelijk naar het containerpark.