Ongecategoriseerd
-
22. 10. 21
- posted by: Super User
-
Hits: 206
Buxus advies najaar
De maand oktober is een hele warme en natte maand. Dit houdt in dat zowel de Buxusrups als de Buxusschimmel actief is. Mocht u eind september/begin oktober de Buxus hebben behandel dan is de Buxusrups geen probleem meer. Heeft u niet behandelt tegen de rups, dan kunt u het beste de Buxus behandelen.
Tuinen die te maken hebben met de Buxusschimmel moeten nu zeker goed op letten. Het advies zal daarom ook zijn om de Buxus nogmaals te behandelen tegen de schimmel.
Herken Buxusschimmel
Tijd voor het kalk+
Buxus is een kalkvreter. Hij heeft dus veel kalk nodig. Zonder kalk kan hij onvoldoende voedingsstoffen opnemen. Dat tekort aan kalk kan gemakkelijk voorkomen worden met een jaarlijkse onderhoudsbekalking. Kalk+ is een zachtwerkende, gekorrelde zeewierkalk die vlot oplost en een hoog gehalte aan magnesium bevat, een element dat de bladeren een diepgroene kleur geeft.
De nieuwe Buxus, de BetterBuxus
Afgelopen jaar zijn een aantal Buxustuinen gerenoveerd met de allernieuwe Buxussoort. De BetterBuxus kenmerkt zich door de resistentie tegen de Buxusschimmel (Calonectria) en de hoge verdediging tegen de Buxusrups.
Bent u nieuwsgierig geworden wat BetterBuxus voor u kan beteken?
Neem dan contact op: www:buxus-dokter.nl
-
22. 06. 19
- posted by: Super User
-
Hits: 496
Verslag EBTS Nederland 17 juni 2022 Paleis Het Loo Apeldoorn
Na meer dan twee jaar geen buxusbijeenkomsten kunnen organiseren was het dan eindelijk zover. Dit jaar stond een bezoek aan paleis Het Loo te Apeldoorn op het programma. Helaas hadden maar 6 buxusliefhebbers zich voor deze dag aangemeld. Dat was erg jammer. De aanplant van de nieuwe schimmel resistente buxusrassen stonden op deze dag centraal. Steven Oostendorp “De Buxusdokter” had ons uitgenodigd om deze buxus te bekijken, hun eigenschappen te bespreken en verder informatie uit te wisselen over onze buxus. Ook de laatste ontwikkelingen over de schimmel en buxusrups kwamen uitgebreid aan de orde. De laatste jaren is Buxus in zwaar weer terechtgekomen en werd, onterecht, een negatief imago aangemeten in de media. De nieuwe buxus stonden er prima bij en gaven een goed beeld van hun groeiwijze en bladvormen. De Ilex die enige jaren geleden zijn aangeplant om de buxus te vervangen hebben toch niet de eigenschappen die onze buxus hebben en passen ook niet in de geschiedenis van Het Loo en hun tuin. Zij zullen waarschijnlijk op termijn weer worden vervangen.
De schimmel resistente buxus zijn ontwikkeld door Didier Hermans, van Herplant uit Beerse. Drie lage rassen werden gekozen om aan te planten in Apeldoorn: ‘Renaissance’, ‘Heritage’ en ‘Babylon Beauty’. Deze resistente hybriden werden oordeelkundig door het tuinteam van Paleis Het Loo verwerkt in de barokke patronen en worden uitgebreid getest op groeikracht en snoeimogelijkheden, voordat er andere gedeeltes worden aangeplant met deze nieuwe Buxus. De nieuwe buxus worden wel bezocht door de buxusrups. Historische gezien sluit de buxusplant perfect aan bij het oorspronkelijk 17-eeuwse ontwerp. Het grote aanpassingsvermogen van Buxus die in vrijwel alle gronden kan groeien en zijn verdraagzaamheid tegen sterke snoei zijn pluspunten waarom er opnieuw voor Buxus werd gekozen.
De nieuwe resistente buxusrassen zijn nog maar aangeplant op enkele buitenplaatsen in Nederland en nog niet beschikbaar voor kwekers en particulieren. Deze resistente hybriden kunnen er voor zorgen dat er voor de liefhebbers van buxus weer mogelijkheden zijn voor nieuwe aanplant.
Tijdens en na de lunch konden we nog even napraten over onze buxus en over de toekomst. Ik denk dat de tijd zal leren of met de meer resistente buxusrassen het imago van de buxus in onze tuinen zijn ooit prominente plek kan terug winnen. Duidelijk is dat het tijd vergt en vraagt om een positieve, gerichte en niet aflatende communicatieslag naar de consument / tuinliefhebber.
‘S middags konden we nog het kasteel van binnen bezoeken en tegen 16.00 uur gingen we weer huiswaarts en konden we terugkijken op een geslaagde warme dag.
Renzo Niehof.
Steven Oostendorp
-
21. 09. 13
- posted by: Super User
-
Hits: 1137
Ik denk dat het nog wat vroeg is om nu al te behandelen. De motten vliegen nog rond, moeten nog eitjes afleggen die nog moeten uitkomen.
De juiste datum kunt u vinden op www.buxuscare.com Ik verwacht dat dit eind september gaat zijn maar ook in oktober bij warme dagen is rupsenbestrijding nog zeer effectief.
Als u de rupsen dit najaar goed worden aangepakt zal een behandeling in april niet nodig zijn. De eerste behandeling zal dan begin juli zijn.
SOS BUXUSMOT - Nieuwsflits |
||||
|
||||
Wees Alert in septemberSeptember en oktober zijn cruciale maanden in de levenscyclus van de buxusmot. Deze periode verschijnt de tweede generatie rupsen die zich inspinnen tussen de buxusblaadjes om de winter door te brengen. Het zijn zij die je in maart verrassen met vraatschade aan de buxus. Buxusliefhebbers laten het zo ver niet komen. Een succesvolle bestrijding van deze lading rupsen zal je buxus van het najaar beschermen tot er weer motten opduiken in juni. Wat kun je nu doen? Hou je buxus in het oog en controleer dagelijks op rupsen. De rondvliegende motten kan je 's avonds vangen met een vliegenmepper of in de war brengen met feromoonvallen. De schade door de nieuwe generatie rupsen kan reeds aangetaste buxusplanten helemaal kaal zetten. Indien je actie wil ondernemen om de rupsen te bestrijden, dan moet je dat meteen doen als je ze ziet. Anders spinnen die jonge rupsen zich stevig in om rustig de winter door te komen. Partners SOS Buxusmot |
||||
|
-
22. 04. 01
- posted by: Super User
-
Hits: 637
Gebruik mottenvallen Buxusmot 2021 – Ervaringen in Nederlandse tuin (Edam-Noord Holland).
Toegepaste vallen (van beide voorbeelden werden twee stuks gebruikt):
- Armosa - Protecta TGC-val (Tres Grande Capacité=trap)
- DCM-mottenval:
Het Buxusjaar 2021 was voor de Buxusmot in Nederland in de begin maanden een ietwat vreemd jaar. In mijn Buxustuin van ca 500 m2 leek de Buxusrups evenals Buxusmot aanvankelijk maar niet te willen verschijnen. Was dit een goed voorteken of ……...?
In de voorgaande jaren werden de Buxusrupsen en Buxusmotten al vroeg in April vaak al in grotere aantallen gesignaleerd. In 2021 waren de temperaturen en weersomstandigheden echter aanmerkelijk anders. Vooral koeler, bewolkter en natter. Pas tegen eind mei verbeterde het weerbeeld echter alsnog en toen duurde het niet lang meer. De eerste rupsen werden gesignaleerd.
Deze rupsen waren in dit stadium nog relatief klein en slechts op enkele Buxusplanten verspreid. Vraatschade was nog niet zichtbaar. De ervaring leert echter, dat vraatschade niet lang op zich laat wachten. Dit was de voorbode van een nieuw seizoen van strijd tegen de Buxusrups en Buxusmot.
De met veel zorg en toewijding na jaren gerealiseerde fraaie aanblik van de Buxustuin wilde ik wederom beschermen tegen vraatschade. Dat vraatschade ernstige vormen kan aannemen is overal in Nederland de laatste jaren zeer nadrukkelijk waarneembaar. Het gevolg hiervan is, dat vele tuinliefhebbers hun Buxus in de ban hebben gedaan. De Buxus verdwijnt uit de tuinen om plaats te maken voor andere beplanting. Op de huisvuil inzamelstations van de Nederlandse gemeenten worden met grote regelmaat grote partijen afgedankte Buxusstruiken aangevoerd. Vele tuinliefhebbers hebben de strijd opgegeven. Dat geldt echter zeker niet voor iedereen.
De afgelopen jaren heeft mijn Buxustuin steeds maar beperkt schade opgelopen, omdat met een tijdrovende maar gerichte aanpak de schade beperkt kon worden. Bovendien: De Buxus die is aan- of kaalgevreten is verre van dood! Met enig geduld zal de Buxus zich herstellen en weer opnieuw uitlopen. Er is dus wel degelijk wat aan te doen.
In 2021 testte ik twee verschillende Buxusmotvallen. Zo had ik op 19 juni 2021 twee van DCM en een tweetal van Armosa geplaatst. Dat was de dag nadat de eerste Buxusmot zich liet zien. Het sein dat de voortplantingscyclus begint. Vanaf dat moment kwam het aan op dagelijks de vallen checken en tegelijker tijd ook regelmatig de Buxusstruiken controleren eventuele vraatschade door de nu vollop actieve rupsen.
De testperiode liep vanaf de dag van de signalering van de eerste Buxusmot tot de dag dat de mot niet meer werd gezien of werd gevangen, dus vanaf 19 juni 2021 tot en met 12 oktober 2021. Na die laatste datum bleven de mottenvallen nog ruim twee weken op hun plek maar zonder succes.
De volgende resultaten zijn in 2021 bereikt:
Buxusrups:
- Handmatig uit de struik verwijderd: 121
- Zichtbaar door vogels gevangen: 19 (ongetwijfeld ongezien een veelvoud)
Buxusmot:
- In de DCM mottenval: 402
- In de Armosa Protecta val: 69
- Handmatig gevangen: 23
- Met een vliegenmepper gevangen: 33
- Zichtbaar door vogels gevangen: 9 (ongetwijfeld ongezien een veelvoud)
Conclusie:
Het gebruik van de Armosa val valt tegen in vergelijking met de DCM val. Daarbij is de gebruiksvriendelijkheid ook in het voordeel van de DCM val.
De werkzaamheid van de lokstof feromonen bij de Armosa val is wel van aanzienlijke langere duur (zelfs hele seizoen) terwijl de DCM feromonen tussentijds vervangen moesten worden. Dat geeft wel extra kosten.
Tot slot nog dit:
De Armosa val laat zich plaatsen vlak bij de grond, terwijl de DCM val zelfs onder een boom kan worden opgehangen. Verder vormt het lage plaatsen van de Armosa val snel een ergernis, omdat het reservoir snel vervuild raakt en bij regenval gaat overlopen. Dat impliceert het schoonmaken en opnieuw vullen met water en wat druppels plantaardige olie. De DCM-val functioneert het beste onder een boom hangend en indien het reservoir ook wordt voorzien van wat water met eveneens wat plantaardige olie. De DCM val zonder vloeistof maakt dat de Buxusmot meerdere dagen opgesloten zit en blijft fladderen voordat deze door uitputting sterft. In de vloeistof gevallen is het echter snel over en blijft ook beter zichtbaar of er nieuwe motten zijn gevangen.
Andere nadelen van de Armosa val zijn de grootte en daardoor is de val onnodig of ongewenst opvallend in de tuin. Verder verzakt deze val in de grond op de te smalle pootjes. Plaatsen op een muurtje zou een oplossing kunnen zijn. Bovendien is de lage plaatsing lastig met kinderen of dieren en kruipen er snel slakken in. Vermeld moet worden dat de Armosa val in een testfase verkeerd welke nog doorloopt in 2022 en de verwachting is dat voor 2023 een aangepaste versie op de markt zal verschijnen.
-
21. 06. 20
- posted by: Super User
-
Hits: 1591
De eerst motten zijn er al.
U kunt op de volgende data gaan spuiten met Decis of onderstaand biologisch middel:
15 juli
eind augustus
15 september
15 oktober
Er moet absoluut vermeden worden dat er rupsen wakker worden in voorjaar
Dit kan door ze te doden tussen 15 september en 15 oktober.
Indien er dan niet gespoten wordt, ontwaken de rupsen van maart to in mei.Dus niet allemaal tegelijk ontwaken ( daar ligt het probleem) En men kan de rupsen die slapen met niets doden. Dus je blijft maar bezig in het voorjaar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|