Verslag Paleis het LOO

22. 06. 19
posted by: Super User
Hits: 386

Verslag EBTS Nederland 17 juni 2022 Paleis Het Loo Apeldoorn

Na meer dan twee jaar geen buxusbijeenkomsten kunnen organiseren was het dan eindelijk zover. Dit jaar stond een bezoek aan paleis Het Loo te Apeldoorn op het programma. Helaas hadden maar   6 buxusliefhebbers zich voor deze dag aangemeld. Dat was erg jammer. De aanplant van de nieuwe schimmel resistente buxusrassen stonden op deze dag centraal. Steven Oostendorp “De Buxusdokter”  had ons uitgenodigd om deze buxus te bekijken, hun eigenschappen te bespreken en verder informatie uit te wisselen over onze buxus. Ook de laatste ontwikkelingen over de schimmel en buxusrups kwamen uitgebreid aan de orde. De laatste jaren is Buxus in zwaar weer terechtgekomen en werd, onterecht, een negatief imago aangemeten in de media. De nieuwe buxus stonden er prima bij en gaven een goed beeld van hun groeiwijze en bladvormen. De Ilex die enige jaren geleden zijn aangeplant om de buxus te vervangen hebben toch niet de eigenschappen die onze buxus hebben en passen ook niet in de geschiedenis van Het Loo en hun tuin. Zij zullen waarschijnlijk op termijn weer worden vervangen.

De schimmel resistente buxus zijn ontwikkeld door Didier Hermans, van Herplant uit Beerse.  Drie lage rassen werden  gekozen om aan te planten in Apeldoorn: ‘Renaissance’, ‘Heritage’ en ‘Babylon Beauty’. Deze resistente hybriden werden oordeelkundig door het tuinteam van Paleis Het Loo verwerkt in de barokke patronen en worden uitgebreid getest op groeikracht en snoeimogelijkheden, voordat er andere gedeeltes worden aangeplant met deze nieuwe Buxus. De nieuwe buxus worden wel bezocht door de buxusrups. Historische gezien sluit de buxusplant perfect aan bij het oorspronkelijk 17-eeuwse ontwerp. Het grote aanpassingsvermogen van Buxus die in vrijwel alle gronden kan groeien en zijn verdraagzaamheid tegen sterke snoei zijn pluspunten waarom er opnieuw voor Buxus werd gekozen.

De nieuwe resistente buxusrassen zijn nog maar aangeplant op enkele buitenplaatsen in Nederland en nog niet beschikbaar voor kwekers en particulieren. Deze resistente hybriden kunnen er voor zorgen dat er voor de liefhebbers van buxus weer mogelijkheden zijn voor nieuwe aanplant.

Tijdens en na de lunch konden we nog even napraten over onze buxus en over de toekomst. Ik denk dat de tijd zal leren of met de meer resistente buxusrassen het imago van de buxus in onze tuinen zijn ooit prominente plek kan terug winnen. Duidelijk is dat het tijd vergt en vraagt om een positieve, gerichte en niet aflatende  communicatieslag naar de consument / tuinliefhebber.

‘S middags konden we nog het kasteel van binnen bezoeken en tegen 16.00 uur gingen we weer huiswaarts en konden we terugkijken op een geslaagde warme dag. 

Renzo Niehof.

 Steven Oostendorp