Een opsteker voor onze buxus

21. 03. 21
posted by: Super User
Hits: 2433

Een opsteker voor onze Buxus

 
Geschreven op 09 maart 2021. - Nieuws, Tuinieren
buxus

Buxus heeft het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad. We zagen sterfte door een schimmelinfectie, ontsierende vraat door de buxusmotrups en kregen veel onjuiste informatie over de aanpak en gevolgen van al die kwalen. Het leidde ertoe dat veel buxusplanten op het containerpark belandden. Jammer.

Met SOSbuxusmot gebeurde heel wat onderzoek waardoor voortaan met kennis van zaken advies kan gegeven worden aan tuinliefhebbers. En nu is er ander positief en hoopvol nieuws.

 

Hoera voor BetterBuxus®

Wat gebeurt als passie, doorzetting en ondernemersbloed samenvloeien met wetenschappelijk onderzoek? Dan start een intensief veredelingsprogramma dat na 14 jaar een schimmelresistende buxushybride boven de doopvont houdt. 

14 jaar van geduldig selecteren en kiezen 

Had Didier Hermans van Herplant BVBA een glazen bol toen hij in 2007 in zee ging met ILVO om een schimmelresistente buxussoort te ontwikkelen? Zelf denkt hij van niet, het probleem van de schimmelziekte (Calonectria) was toen enorm en de idee om die plaag te bestrijden met een resistente soort in plaats van gewasbeschermingsmiddelen trok zijn interesse. Japanse buxussoorten bleken van nature beter bestand tegen de schimmel en dat was het vertrekpunt van het onderzoek. Didier vertelt: "Via mijn internationale contacten kon ik heel veel planten verzamelen met de juiste kenmerken om een veredelingsprogramma op te starten. En we hadden geluk, al vrij snel in het proces konden we enkele goede buxussoorten uitkiezen." De volgende uitdaging was om die genen te verankeren in een plant met een groeiwijze (struikvorm, bladvorm, bladkleur) die geschikt is voor de tuin. Na jaren hard werk is ook dat geslaagd. 

Biodiverse buxus 

In onze tuinen staat vooral Buxus sempervirens, terwijl er in het wild wereldwijd meer dan 100 verschillende soorten buxus zijn. Je zou bij wijze van spreken je tuin kunnen vullen met allemaal verschillende buxusstruiken. BetterBuxus® biedt vier kruisingen, elk voor een speciale toepassing. Zoek je een traaggroeiende buxus die je nauwelijks moet snoeien of een snelgroeiende voor bollen en wolken? Heb je interesse in een lage bodembedekkende buxus of eentje voor universeel gebruik? Je vindt ze in het assortiment van BetterBuxus®. "Onze planten zijn allemaal resistent tegen de schimmelziekte. De vier kruisingen hebben ook nog eens een andere genetische achtergrond, wat hen globaal sterker maakt tegen plagen." Er is nog een interessant neveneffect waargenomen. Didier: "We hebben proefondervindelijk vastgesteld dat deze kruisingen minder gesmaakt worden door de buxusmotrups. De planten zijn niet resistent te noemen, maar ze hebben beduidend minder last van vraat." Als dat geen goed nieuws is voor buxusliefhebbers.

Buxusambassadeurs 

BetterBuxus® is nog niet ruim verkrijgbaar, slechts 1 tuincentrum in België heeft de primeur. "We kiezen voor een rustige opstart en willen onze planten eerst door en door leren kennen. Die ervaring doen we op bij de aanplant van buxuspartijen in historische tuinen.", aldus Didier, die er een punt van maakt om gedegen advies te geven aan de buxusliefhebber. 

Nieuwsgierig?

Het vergt tijd om straffe en gezonde planten te kweken. Plan alvast je bezoek aan deze historische tuinen en lees meer over deze buxus, zijn veredeling en verzorging op  www.betterbuxus.be