De buxusmot is actief

21. 06. 20
posted by: Super User
Hits: 1465

De eerst motten zijn er al.

U kunt op de volgende data gaan spuiten met Decis of onderstaand biologisch middel:

15 juli

eind augustus

15 september

15 oktober

Er moet absoluut vermeden worden dat er rupsen wakker worden in voorjaar

Dit kan door ze te doden tussen 15 september en 15 oktober.

Indien er dan niet gespoten wordt, ontwaken de rupsen van maart to in mei.Dus niet allemaal tegelijk ontwaken  ( daar ligt het probleem)  En men kan de rupsen die slapen met niets doden. Dus je blijft maar bezig in het voorjaar.

De meeste buxusliefhebbers hebben de rupsen afgelopen periode behandelt met goed resultaat. Door de koude voorjaar loopt de cyclus van de rups wat achter en vliegt de buxusmot pas vanaf half juni. U kunt nu de mottenval ophangen met een nieuwe feromoon.

Wanneer de buxusmot vliegt moet u de buxus niet gaan behandelen tegen de rups! Dat is namelijk veel te vroeg. Omdat het een aantal dagen duurt voordat de motten pas paren, eitjes afzetten en de rups eruit komt, hoeft de buxus pas in juli behandelt te worden. begin juli krijgt u weer bericht voor de juiste tijdstip van behandelen.

 

Toch nog een rups?

Als u rupsen vindt en u gaat snoeien dan kunt u beter eerst snoeien, snoeiafval opruimen om vervolgens alles in te spuiten met BUXUS PROTECT. Gaat u nog niet snoeien dan kunt u de buxus behandelen. Dit kan verantwoord met de bacteriën van BUXUS PROTECT. Als de rups van de bladeren eet, vermenigvuldigen de bacteriën zich in hun maag en verstopt uiteindelijk. Gevolg hiervan is dat de rups niet meer eet en van de honger sterft.

Buxus Protect

 

Buxusmot feromoon

De feromoon bevat het vrouwelijk lokstof van de buxusmot waardoor de mannelijke mot word aangetrokken en gevangen word in de herbruikbare val. De feromoon bewaart u in de koelkast/diepvries en werkt 8 weken lang na het verwijderen van de verpakking. Houdt de deksel van de feromoon gesloten. De kleine hoeveelheid lokstof trekt door de het buisje heen.

Buxusmotval

met twee lokferomonen
  €35,00 €25,00

Lokferomoon

Buxusmot vangen

Buxusschimmel

Sommige tuinen hebben te maken met de buxusschimmel (calonectria). Op dit moment word die schimmel weer langzaam actief door de warme dagen. Op de foto kunt u de schimmel herkennen. Het is van belang acties te ondernemen omdat de schimmel zich  uitbreid over steeds meer buxussen en uiteindelijk voor dode takken zorgt.

Om de schade van de buxusschimmel te voorkomen is het verstandig om buxus te behandelen met BUXUS VOCAL. Uw buxus zal na behandelen 4 weken lang beschermt zijn tegen de schimmel. BUXUS VOCAL bestrijdt buxusschimmel tot in de plant en brengt daarnaast ook een beschermlaag aan op de planten zelf. Aangetaste buxus kunnen volledig herstellen bij een goede behandeling.

Meer weten over de buxuschimmel? Klik hier

Buxus Vocal

Tegen buxusschimmel

Snoeien

Als u de Buxus diep terug snoeit is er kans op bladverbranding door de zon. Dat blad eronder krijg voor het eerst zon. Dit is niet heel erg, daar groeit de Buxus wel doorheen. De zon staat nu nog niet zo hoog als in de zomer. Enkele dagen bewolkt weer op het snoei werk is wel het beste voor het herstel van de Buxus.
In de paleis tuin van Het Loo zijn vorige week de Buxussen gesnoeid.

 

Advies


Rups: Toch nog een rups gevonden? Snoei de buxus of behandel de buxus met BUXUS RPOTECT

Mot:
Rond half juni zal de buxusmot rond vliegen. Hang de buxusmotval met  een nieuwe feromoon op. Buiten verlichting trekt de mot aan. Als u de verlichting uitdoet trekt u ook minder mot aan.

Schimmel: Buxustuinen die te maken hebben met de schimmel is echt verstandig nu de buxus te behandelen. Door het warme weer word de schimmel weer actief. Gebruikt BUXUS VOCAL om 4 weken beschermt te zijn.