Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/vhosts/buxusclub.com/httpdocs/templates/as002038free/includes/includes.php on line 79
Beemster en Amsterdan 2015

Beemster en Amsterdan 2015

17. 02. 24
posted by: Super User
Hits: 18660

 

De start van deze mooie, rustige en vooral zonnige tuinendag bracht ons gezelschap in het werelderfgoed van de Beemsterpolder  en wel in het bijzonder in de tuin “Die Lang Huys” van Ria van Eijndhoven & Jan Schoutsen aan Jisperweg 142, 1464 NL Beemster.

 

 

 

 

De ontvangst was hartelijk zowel gastvrouw als gastheer vertelde honderduit over hun historische woonplek en hun voorliefde voor hun tuin. In alle opzichten overtrof de tuin onze stoutste verwachtingen! De bijzondere aanleg van paden en doorkijkjes, de grote verscheidenheid en sublieme kleurschakering van bloemen, planten en bomen, brachten ons gezelschap snel in vervoering. Echt een groenoase die in elk jaargetijde zijn uitzonderlijke schoonheid aan de tuinliefhebbers zal kunnen tonen.

 

 

 

 

 

Na een tuinbezoek van ruim  1½ uur, eigen lijk veel tekort om alles goed te kunnen zien en met elkaar te bespreken, vertrokken wij richting Middenbeemster om vandaar uit met het openbaar vervoer naar Amsterdam te gaan, voor ons middagprogramma. De keuze voor het openbaar vervoer lag voor de hand. Ons bezoek aan de grachtengordel in het historische en drukke stadscentrum zou op zeker een probleem kunnen worden.  De wandeling vanaf het Centraal Station voerde langs het Damrak, over de Dam, langs het Rokin, naar de Munttoren. Via de Vijzelstraat kwamen wij al vrij snel op ons adres aan de Herengracht 518. Het Geelvinck Hinlopenhuis. Hier werden wij welkom geheten door de heer André Ancion, een historicus met ook groene roots als tuinarchitect. Hij vertelde dat het grote grachtenpand een dubbel 17e eeuws grachtenhuis is met een bijbehorend koetshuis (aan de achterzijde aan de Keizersgracht en het werd ooit gebouwd in opdracht van Albert Geelvinck en Sara Hinlopen.  De anekdotes van dhr. Ancion over de wijze waarop de tuinen achter de grachtenpanden door de jaren heen werden aangelegd en onderhouden, waren boeiend en gaven een indruk over de grote problemen die hierbij voor de werklui aan de orde zijn.

 

Bomen, struiken, ornamenten en tuinaarde moesten en moeten ook vandaag de dag nog in de meeste gevallen met kranen vanaf de voorzijde over de huizen getild worden! Dat terwijl het onvermijdbaar leidt tot problemen in de doorstroming van het drukke stadsverkeer. Zowel het interieur van het pand alsook de tuinen en het koetshuis waren een lust voor het oog.

 

 

 

In het souterrain bij Geelvinck Van Hinlopen gebruikten wij vervolgens een eenvoudige lunch, zodat we weer vol het middagprogramma konden vervolgen.

 

 

 

Vanuit het koetshuis aan de achterzijde grenzend aan de Keizersgracht ging de stadswandeling naar het Instituut Francais de Pays-Bas (voorheen het Maison Desartes) aan de Vijzelgracht 2a.  Voorheen was hier het Hospice Wallon ofwel het Wallenweeshuis sedert 1683 gevestigd). Via de bibliotheek konden wij vanachter de oude beglazing in de achtergevel de binnentuinen met fraai aangelegde Buxushaagjes bekijken.

 

 

 

Een oase van rust in de hectische binnenstad va Amsterdam.

 

 

 

Onze wandeling bracht ons naar het “Grill’s Hofje” In 1724 werd dit hofje gesticht door Anthonie en Elisabeth Grill uit dankbaarheid voor het goede werk werd deze huisvesting aangeboden aan Lutherse of Gereformeerde vrouwen en meisjes aan het adres aan de Eerste Weteringsdwarsstraat 19-35. 

 

 

 

 

 

Hoewel het hier géén tuin betrof meende onze rondleider André  ons dit een uitzonderlijk kijkje  niet te moeten onthouden.  Het was een unieke gelegenheid om te mogen zien hoe de alleenstaande vrouwen destijds gehuisvest waren.

 

Vanuit het “Grill’s Hofje “, normaliter niet vrij toegankelijk, voerde onze wandeling naar de Prinsengracht 855-899. Hier kwamen wij bij het “Deutzenhofje” Ook hier een 17e eeuws hofje gesticht uit de nalatenschap van Angeta Deutz en bestemd voor oude dienstboden en arme familieleden.

 

Via een adres aan de Regulierdwarsstraat 28 konden wij via een restaurant in de achtertuinen komen van een reeks oude grachtenpanden van de Gouden Bocht. Voorheen was dit restaurant een van de koetshuizen. De wandeling hier voerde door verschillende tuinen en we waren vooral onder de indruk van de stilte en rust in dit parkachtige deel van het drukke Amsterdam. Via dezelfde weg door het restaurant terug vervolgden wij onze weg naar de laatste stop “Het Begijnhof”. Duidelijk was merkbaar dat dit hofje ruim een meter dieper ligt dan de rest van de binnenstad op middeleeuws straatniveau. Het hof ligt aan et Spui en de bewoonsters of “begijnen” hadden als voornaaste doel het verzorgen van zieken en het geven van onderwijs. Het betrof geen kerkelijke gemeenschap van nonnen, maar wel waren het doorgaans vrome vrouwen die samen de “begijnen”vormden.

 

 

 

Bij dit laatste bezoek namen wij dankbaar voor zijn welbespraaktheid en mooie verhalen afscheid van dhr. Ancion en stappen op de tram om weer richting Centraal Station te gaan. Een wandeling deze keer niet, want we hadden de nodige afstanden inmiddels afgelegd en de vermoeidheid van deze dag werd bij iedereen gevoeld. Wat is de tram dan een welkom vervoersmiddel!

 

De thuisreis vanaf het Centraal Station met de bus van het openbaar vervoer terug naar  Middenbeemster bood ons volop gelegenheid om de ervaringen en indrukken van deze dag samen uitvoerig te bespreken. De rit van een klein halfuurtje zat er op voor we het wisten. De prachtig verlopen tuinendag van deze 30e mei 2015 zat erop en ieder keerde vanaf de Brink in Middenbeemster tevreden huiswaarts.

 

 

 

 

 

Hans de Roos