Gebruik motten vallen 2021

22. 04. 01
posted by: Super User
Hits: 534

Gebruik mottenvallen Buxusmot 2021 – Ervaringen in Nederlandse tuin (Edam-Noord Holland).

Toegepaste vallen (van beide voorbeelden werden twee stuks gebruikt):

  1. Armosa - Protecta TGC-val (Tres Grande Capacité=trap)

             Afbeelding1         Afbeelding2.jpg

  

  1. DCM-mottenval:

          Afbeelding3.png    Afbeelding4.pngAfbeelding5.png

Het Buxusjaar 2021 was voor de Buxusmot in Nederland in de begin maanden een ietwat vreemd jaar. In mijn Buxustuin van ca 500 m2 leek de Buxusrups evenals Buxusmot aanvankelijk maar niet te willen verschijnen. Was dit een goed voorteken of ……...?

In de voorgaande jaren werden de Buxusrupsen en Buxusmotten al vroeg in April vaak al in grotere aantallen gesignaleerd. In 2021 waren de temperaturen en weersomstandigheden echter aanmerkelijk anders. Vooral koeler, bewolkter en natter. Pas tegen eind mei verbeterde het weerbeeld echter alsnog en toen duurde het niet lang meer. De eerste rupsen werden gesignaleerd.

Deze rupsen waren in dit stadium nog relatief klein en slechts op enkele Buxusplanten verspreid. Vraatschade was nog niet zichtbaar. De ervaring leert echter, dat vraatschade niet lang op zich laat wachten. Dit was de voorbode van een nieuw seizoen van strijd tegen de Buxusrups en Buxusmot.

De met veel zorg en toewijding na jaren gerealiseerde fraaie aanblik van de Buxustuin wilde ik wederom beschermen tegen vraatschade. Dat vraatschade ernstige vormen kan aannemen is overal in Nederland de laatste jaren zeer nadrukkelijk  waarneembaar. Het gevolg hiervan is, dat vele tuinliefhebbers hun Buxus in de ban hebben gedaan. De Buxus verdwijnt uit de tuinen om plaats te maken voor andere beplanting. Op de huisvuil inzamelstations van de Nederlandse gemeenten worden met grote regelmaat grote partijen afgedankte Buxusstruiken aangevoerd. Vele tuinliefhebbers hebben de strijd opgegeven. Dat geldt echter zeker niet voor iedereen.

De afgelopen jaren heeft mijn Buxustuin steeds maar beperkt schade opgelopen, omdat met een tijdrovende maar gerichte aanpak de schade beperkt kon worden. Bovendien: De Buxus die is aan- of kaalgevreten is verre van dood! Met enig geduld zal de Buxus zich herstellen en weer opnieuw uitlopen. Er is dus wel degelijk wat aan te doen.

In 2021 testte ik twee verschillende Buxusmotvallen. Zo had ik op 19 juni 2021 twee van DCM en een tweetal van Armosa geplaatst. Dat was de dag nadat de eerste Buxusmot zich liet zien. Het sein dat de voortplantingscyclus begint. Vanaf dat moment kwam het aan op dagelijks de vallen checken en tegelijker tijd ook regelmatig de Buxusstruiken controleren eventuele vraatschade door de nu vollop actieve rupsen.              

De testperiode liep vanaf de dag van de signalering van de eerste Buxusmot tot de dag dat de mot niet meer werd gezien of werd gevangen, dus vanaf 19 juni 2021 tot en met 12 oktober 2021. Na die laatste datum bleven de mottenvallen nog ruim twee weken op hun plek maar zonder succes.

De volgende resultaten zijn in 2021 bereikt:

Buxusrups:

  1. Handmatig uit de struik verwijderd: 121
  2. Zichtbaar door vogels gevangen: 19 (ongetwijfeld ongezien een veelvoud)

Buxusmot:

  1. In de DCM mottenval: 402
  2. In de Armosa Protecta val: 69
  3. Handmatig gevangen: 23
  4. Met een vliegenmepper gevangen: 33
  5. Zichtbaar door vogels gevangen: 9 (ongetwijfeld ongezien een veelvoud)

Conclusie:

Het gebruik van de Armosa val valt tegen in vergelijking met de DCM val. Daarbij is de gebruiksvriendelijkheid ook in het voordeel van de DCM val.

De werkzaamheid van de lokstof feromonen bij de Armosa val is wel van aanzienlijke langere duur (zelfs hele seizoen) terwijl de DCM feromonen tussentijds vervangen moesten worden. Dat geeft wel extra kosten.

Tot slot nog dit:

De Armosa val laat zich plaatsen vlak bij de grond, terwijl de DCM val zelfs onder een boom kan worden opgehangen. Verder vormt het lage plaatsen van de Armosa val snel een ergernis, omdat het reservoir snel vervuild raakt en bij regenval gaat overlopen. Dat impliceert het schoonmaken en opnieuw vullen met water en wat druppels plantaardige olie. De DCM-val functioneert het beste onder een boom hangend en indien het reservoir ook wordt voorzien van wat water met eveneens wat plantaardige olie. De DCM val zonder vloeistof maakt dat de Buxusmot meerdere dagen opgesloten zit en blijft fladderen voordat deze door uitputting sterft. In de vloeistof gevallen is het echter snel over en blijft ook beter zichtbaar of er nieuwe motten zijn gevangen.

Andere nadelen van de Armosa val zijn de grootte en daardoor is de val onnodig of ongewenst opvallend in de tuin. Verder verzakt deze val in de grond op de te smalle pootjes. Plaatsen op een muurtje zou een oplossing kunnen zijn. Bovendien is de lage plaatsing lastig met kinderen of dieren en kruipen er snel slakken in. Vermeld moet worden dat de Armosa val in een testfase verkeerd welke nog doorloopt in 2022 en de verwachting is dat voor 2023 een aangepaste versie op de markt zal verschijnen.