21. 09. 13
posted by: Super User
Hits: 350

Ik denk dat het nog wat vroeg is om nu al te behandelen. De motten vliegen nog rond, moeten nog eitjes afleggen die nog moeten uitkomen.

De juiste datum kunt u vinden op www.buxuscare.com  Ik verwacht dat dit eind september gaat zijn maar ook in oktober bij warme dagen is rupsenbestrijding nog zeer effectief.

Als u de rupsen dit najaar goed worden aangepakt zal een behandeling in april niet nodig zijn. De eerste behandeling zal dan begin juli zijn.

  SOS BUXUSMOT - Nieuwsflits

m

Wees Alert in september

September en oktober zijn cruciale maanden in de levenscyclus van de buxusmot. Deze periode verschijnt de tweede generatie rupsen die zich inspinnen tussen de buxusblaadjes om de winter door te brengen. Het zijn zij die je in maart verrassen met vraatschade aan de buxus. Buxusliefhebbers laten het zo ver niet komen. Een succesvolle bestrijding van deze lading rupsen zal je buxus van het najaar beschermen tot er weer motten opduiken in juni.   

Wat kun je nu doen? Hou je buxus in het oog en controleer dagelijks op rupsen. De rondvliegende motten kan je 's avonds vangen met een vliegenmepper of in de war brengen met feromoonvallen. De schade door de nieuwe generatie rupsen kan reeds aangetaste buxusplanten helemaal kaal zetten. Indien je actie wil ondernemen om de rupsen te bestrijden, dan moet je dat meteen doen als je ze ziet. Anders spinnen die jonge rupsen zich stevig in om rustig de winter door te komen.  

 

Zo pak je jonge rupsen aan in het najaar

 

Partners SOS Buxusmot

 
 
 

Uitschrijven

 
21. 06. 20
posted by: Super User
Hits: 737

De eerst motten zijn er al.

U kunt op de volgende data gaan spuiten met Decis of onderstaand biologisch middel:

15 juli

eind augustus

15 september

15 oktober

Er moet absoluut vermeden worden dat er rupsen wakker worden in voorjaar

Dit kan door ze te doden tussen 15 september en 15 oktober.

Indien er dan niet gespoten wordt, ontwaken de rupsen van maart to in mei.Dus niet allemaal tegelijk ontwaken  ( daar ligt het probleem)  En men kan de rupsen die slapen met niets doden. Dus je blijft maar bezig in het voorjaar.

De meeste buxusliefhebbers hebben de rupsen afgelopen periode behandelt met goed resultaat. Door de koude voorjaar loopt de cyclus van de rups wat achter en vliegt de buxusmot pas vanaf half juni. U kunt nu de mottenval ophangen met een nieuwe feromoon.

Wanneer de buxusmot vliegt moet u de buxus niet gaan behandelen tegen de rups! Dat is namelijk veel te vroeg. Omdat het een aantal dagen duurt voordat de motten pas paren, eitjes afzetten en de rups eruit komt, hoeft de buxus pas in juli behandelt te worden. begin juli krijgt u weer bericht voor de juiste tijdstip van behandelen.

 

Toch nog een rups?

Als u rupsen vindt en u gaat snoeien dan kunt u beter eerst snoeien, snoeiafval opruimen om vervolgens alles in te spuiten met BUXUS PROTECT. Gaat u nog niet snoeien dan kunt u de buxus behandelen. Dit kan verantwoord met de bacteriën van BUXUS PROTECT. Als de rups van de bladeren eet, vermenigvuldigen de bacteriën zich in hun maag en verstopt uiteindelijk. Gevolg hiervan is dat de rups niet meer eet en van de honger sterft.

Buxus Protect

 

Buxusmot feromoon

De feromoon bevat het vrouwelijk lokstof van de buxusmot waardoor de mannelijke mot word aangetrokken en gevangen word in de herbruikbare val. De feromoon bewaart u in de koelkast/diepvries en werkt 8 weken lang na het verwijderen van de verpakking. Houdt de deksel van de feromoon gesloten. De kleine hoeveelheid lokstof trekt door de het buisje heen.

Buxusmotval

met twee lokferomonen
  €35,00 €25,00

Lokferomoon

Buxusmot vangen

Buxusschimmel

Sommige tuinen hebben te maken met de buxusschimmel (calonectria). Op dit moment word die schimmel weer langzaam actief door de warme dagen. Op de foto kunt u de schimmel herkennen. Het is van belang acties te ondernemen omdat de schimmel zich  uitbreid over steeds meer buxussen en uiteindelijk voor dode takken zorgt.

Om de schade van de buxusschimmel te voorkomen is het verstandig om buxus te behandelen met BUXUS VOCAL. Uw buxus zal na behandelen 4 weken lang beschermt zijn tegen de schimmel. BUXUS VOCAL bestrijdt buxusschimmel tot in de plant en brengt daarnaast ook een beschermlaag aan op de planten zelf. Aangetaste buxus kunnen volledig herstellen bij een goede behandeling.

Meer weten over de buxuschimmel? Klik hier

Buxus Vocal

Tegen buxusschimmel

Snoeien

Als u de Buxus diep terug snoeit is er kans op bladverbranding door de zon. Dat blad eronder krijg voor het eerst zon. Dit is niet heel erg, daar groeit de Buxus wel doorheen. De zon staat nu nog niet zo hoog als in de zomer. Enkele dagen bewolkt weer op het snoei werk is wel het beste voor het herstel van de Buxus.
In de paleis tuin van Het Loo zijn vorige week de Buxussen gesnoeid.

 

Advies


Rups: Toch nog een rups gevonden? Snoei de buxus of behandel de buxus met BUXUS RPOTECT

Mot:
Rond half juni zal de buxusmot rond vliegen. Hang de buxusmotval met  een nieuwe feromoon op. Buiten verlichting trekt de mot aan. Als u de verlichting uitdoet trekt u ook minder mot aan.

Schimmel: Buxustuinen die te maken hebben met de schimmel is echt verstandig nu de buxus te behandelen. Door het warme weer word de schimmel weer actief. Gebruikt BUXUS VOCAL om 4 weken beschermt te zijn.

 
 
21. 04. 04
posted by: Super User
Hits: 1614

 Het Loo

Buxus keert terug naar de Paleistuinen

 

Paleis Het Loo plant drie verschillende buxusvarianten in de Paleistuinen. De buxus-cultivars met elegante namen als Heritage, Renaissance en Babylon Beauty vormen samen de nieuwe buxusaanwas. Er is gekozen voor deze varianten omdat ze resistent tegen Calonectria (voorheen Cylindrocladium) (buxusschimmel) zouden zijn en een hogere weerstand hebben tegen buxusmot. Ook de natuurlijke groeivorm speelt een rol. Het terugbrengen van de buxus brengt de tuinen nog meer in de oorspronkelijke 17e-eeuwse staat.

 

Testen in de Koningstuin

De buxus komt eerst terug in de Koningstuin. Dit gedeelte van de tuin is qua formaat en patroon een goede plek om de nieuwe buxussoorten te testen. Een tuin waar veel van de plant wordt verwacht; de perken en hagen in barokke vormen en proporties stellen hoge eisen aan de buxus vanwege groei- en snoeiperiodes. In totaal 27 kilometer aan haagjes door de paleistuinen van meer dan 300.000 plantjes, waarvan er 40.000 buxusplantjes in de Koningstuin worden geplant. De nieuwe buxus wordt als proef een jaar lang gemonitord op groei en gevoeligheid, voordat de buxusplantjes ook in andere delen wordt toegepast.

 

Historische herplanting

In de paleistuinen wordt gebruikt gemaakt van biologische bestrijding. Een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij de keuze voor planten. Net buiten de Paleistuinen en op de Klosbaan staat veel ‘oude’ buxus, geplant in 1984, waardoor er voldoende vergelijkingsmateriaal is.

Bij de inrichting van de tuin is overal over nagedacht. Alle elementen, zoals de tuinbeelden en de fonteinen, maar ook de planten, bloemen en dus de buxus dragen bij aan de vorstelijke tuinkunst uit de 17e eeuw.  Dit voorjaar brengt Paleis Het Loo, terwijl Nederland de buxus mijdt, de tuin en buxushagen weer terug in volle glorie.

Koningstuin 2020 aanplant 4 1024x768

Bron: Nationale museum Paleis Het Loo

21. 04. 27
posted by: Super User
Hits: 1301

De rupsen zijn volop actief!

De rupsen zijn al een tijdje uit hun winterslaap maar ze houden niet van koude nachten en lichte vorst. Daardoor is de vraatschade beperkt gebleven. Tot nu. Intussen zijn de rupsen groter geworden en op warme dagen vreten ze volop buxusblaadjes. Controleer je buxus nauwlettend en grijp meteen in als je rupsen ziet. De meeste rupsen zijn een tweetal centimeter groot, felgroen met een zwarte kop en een patroon van zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen. Hoe groter de rups, hoe vraatzuchtiger ze is. 

Wat kun je nu doen? Speur jouw buxusstruiken goed af. Let op witte spinsels waarmee de takken en blaadjes van de buxus aan elkaar geweven zijn. Op die plekken vind je beslist rupsen. Bepaal je strategie: handmatig de rupsen weghalen, snoeien, bestrijden met een product. Aarzel niet en onderneem meteen actie. Enkel zo kan je de plaag onder controle houden gedurende de komende maanden. 

Hoe pak je de buxusmot aan?